Op onze blog proberen wij voor u recente nieuwsberichten alswel interessante onderwerpen aan het licht te stellen.  Goed om te weten, maar vooral leuk om u een verdere inkijk in ons vak te laten zien.

De regulerende werking van nieren en blaas

De winter begint in onze kalender op 21 december. De Chinezen daarentegen zeggen dat 21 december het hoogtepunt van de winter is. Hij begint ca. 5 weken voor deze datum en duurt daarna nog even lang aan. In het Chinese denkmodel hebben de Nier en Blaas een regulerende werking op onze waterhuishouding. De Nier en Blaas energie zijn volgens het Chinese denkmodel in de Winter het meest aanwezig en de bijhorende meridianen het meest gevuld. Ons leven in de Winter wordt nog iets meer Yin, zo Yin mogelijk. We zijn dan nog meer naar binnen gericht. Is er disbalans in de Nier en of Blaassystemen kan de angst bepalend worden en latente depressies doen versterken.

Lees meer

Een heerlijk herfst recept

Herfst wordt in China geassocieerd met droogte. De temperaturen beginnen te dalen en in deze tijd van het jaar is de traditionele Chinese keuken gericht op voedsel dat “de darmen smeert” om seizoens droogte tegen te gaan. Energie gaat in de herfst naar beneden. Er worden dan wortelgewassen gegeten om deze neerwaartse beweging te stimuleren. Naast seizoen voedsel dienen maaltijden in deze tijd van het jaar te bevatten: • Bonen: sojabonen, tofoe en andere sojaproducten. • Granen: rijst, wilde rijst, gerst en tarwe. • Seizoenvruchten en seizoengroenten: kool, bamboescheuten, bloemkool, pompoen, winterpompen, spinazie, waterkastanjes, appels, peren, mango’s en kumquats. • Vlees en vis: kabeljauw, zalm, kip en kalkoen. Een leuk recept voor 4 personen is Risotto met pompoen en waterkastanje.

Lees meer

Herfst en de invloed op onze orgaansystemen

De herfst begint bij ons op 21 september. De Chinezen daar in tegen zeggen dat 21 september het hoogtepunt van de herfst is. De herfst begint daar ca. 5 weken voor deze datum en duurt daarna nog even lang aan. De orgaansystemen van de Long en van de Dikke Darm horen bij de herfst. De Long en Dikke Darm energie zijn in de herfst het meest aanwezig. Ons leven in de herfst wordt iets meer Yin en ook iets meer naar binnen gericht dan in de zomer. In China wordt de herfst geassocieerd met droogte.

Lees meer