Herfst en de invloed op onze orgaansystemen

De herfst begint bij ons op 21 september. De Chinezen daar in tegen zeggen dat 21 september het hoogtepunt van de herfst is. De herfst begint daar ca. 5 weken voor deze datum en duurt daarna nog even lang aan. De orgaansystemen van de Long en van de Dikke Darm horen bij de herfst. De Long en Dikke Darm energie zijn in de herfst het meest aanwezig. Ons leven in de herfst wordt iets meer Yin en ook iets meer naar binnen gericht dan in de zomer. In China wordt de herfst geassocieerd met droogte.

De balans in de orgaanstelsels van Long en Dikke Darm uit zich in de kwaliteit van onze reukzin, de neus, van onze huid en van ons verdriet. Bij disbalans kan ons lichaam en daarmee ook onze mentale kracht leiden. We kunnen dan ons uitgeput en neerslachtig voelen. Het is dan verstandig om extra aandacht aan de Long en Dikke Darm energie te schenken.
Dit kan op verschillende manieren door bijvoorbeeld je voeding aan te passen, kruiden te gebruiken, oefeningen uit de Tai Chi Chuan of de Qi Gong evenals en TuiNa massage.

In mijn volgende rubriek kom ik terug op voeding in de herfst en wat je hiermee kunt bereiken.

Voor informatie over de TuiNa massage kunt u contact opnemen met mij door middel van het formulier in te vullen op deze website of te bellen naar het mobiele nummer. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op.

Met vriendelijke groet,
Davy van der Leest Tuina Therapeut