Een heerlijk herfst recept

Herfst wordt in China geassocieerd met droogte. De temperaturen beginnen te dalen en in deze tijd van het jaar is de traditionele Chinese keuken gericht op voedsel dat “de darmen smeert” om seizoens droogte tegen te gaan. Energie gaat in de herfst naar beneden. Er worden dan wortelgewassen gegeten om deze neerwaartse beweging te stimuleren. Naast seizoen voedsel dienen maaltijden in deze tijd van het jaar te bevatten: • Bonen: sojabonen, tofoe en andere sojaproducten. • Granen: rijst, wilde rijst, gerst en tarwe. • Seizoenvruchten en seizoengroenten: kool, bamboescheuten, bloemkool, pompoen, winterpompen, spinazie, waterkastanjes, appels, peren, mango’s en kumquats. • Vlees en vis: kabeljauw, zalm, kip en kalkoen. Een leuk recept voor 4 personen is Risotto met pompoen en waterkastanje.

RISOTTO MET POMPOEN EN WATERKASTANJE
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Benodigdheden:
3 eetlepels olijfolie
1 kleine pompoen, zonder schil en zaden in stukken.
1 liter groentebouillon
50 gr. Boter
1 prei fijngesneden
2 teentjes knoflook geperst
300 gr. Risottorijst
8 verse waterkastanjes gepeld en in plakken
1 eetlepel gehakte tijm

Pompoen is zoet en warm, en helpt dus de Milt te versterken en Qi aan te vullen. Dit wordt in evenwicht gehouden door de waterkastanjes, die ook zoet zijn, maar koud van aard. Ze stimuleren de productie van lichaamsvloeistoffen en helpen Long Yin te versterken, en zijn dus ideaal bij droge hoest en niezen, die bij herfstig weer horen. Tijm is een verwarmend kruid en is specifiek voor de Longen.

Verhit twee eetlepels olie in een braadpan en sauteer de pompoen er ongeveer 15 minuten in of tot hij zacht is. Verhit de groentebouillon in een aparte steelpan tot hij suddert; houd hem warm.

Smelt de boter in een grote pan, voeg de resterende olie toe en sauteer de fijngesneden prei. Als hij zacht is, doet u de geperste knoflook en de rijst erbij en roert 2 minuten totdat de rijst plakkerig is en met de olie en boter bedekt is. Voeg langzaam de warmte groentebouillon toe, een lepel tegelijk, onder constant doorroeren van het rijstmengsel.

Voeg na ongeveer 15 minuten de gekookte pompoenstukken aan de risotto toe en blijf koken totdat de rijst al dente is en alle bouillon is geabsorbeerd. Doe in de laatste 5 minuten de waterkastanjes erbij en verhit grondig. Serveer met de verste tijm.

Smakelijk eten.

( bron: de Chinese-geneeskunde gids Penelope Ody )