De regulerende werking van nieren en blaas

De winter begint in onze kalender op 21 december. De Chinezen daarentegen zeggen dat 21 december het hoogtepunt van de winter is. Hij begint ca. 5 weken voor deze datum en duurt daarna nog even lang aan. In het Chinese denkmodel hebben de Nier en Blaas een regulerende werking op onze waterhuishouding. De Nier en Blaas energie zijn volgens het Chinese denkmodel in de Winter het meest aanwezig en de bijhorende meridianen het meest gevuld. Ons leven in de Winter wordt nog iets meer Yin, zo Yin mogelijk. We zijn dan nog meer naar binnen gericht. Is er disbalans in de Nier en of Blaassystemen kan de angst bepalend worden en latente depressies doen versterken.


In ons vrij hectisch leven lijkt het vaak niet mogelijk om voldoende rust voor onszelf te creëren met als gevolg dat onze energie uitgeput raakt. Dat gaat vaak gepaard met een disbalans in ons Niersysteem. De winter is bij uitstek geschikt om meer rust te pakken en het systeem weer in balans te brengen.

De balans in de orgaanstelsels van Nier en Blaas uit zich in de kwaliteit van ons gehoor, de oren, en van de kwaliteit van onze angst. Hierbij gaat het om de angst die als waarschuwing voor gevaar dient. Wij voelen ons dan misschien uitgeput of juist opgejaagd en angstig tot situaties die in het verleden zijn gebeurd of in de toekomst zouden kunnen gebeuren. Het kan dan verstandig zijn om extra aandacht aan de Nier en Blaas energie te schenken.

Dit kan op verschillende manieren door bijvoorbeeld je voeding aan te passen, kruiden te gebruiken, oefeningen uit de Tai Chi Chuan of de Qi Gong evenals en TuiNa massage.
In mijn volgende rubriek kom ik terug op voeding in de winter en wat je hiermee kunt bereiken.
Voor informatie over de TuiNa massage kunt u contact opnemen met mij door middel van het formulier in te vullen op deze website of te bellen naar het mobiele nummer. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op.

Met vriendelijke groet,
Davy van der Leest Tuina Therapeut